Hand en polsblessures

Polsblessures zijn samen te vatten in twee groepen. Waarbij de ene groep bestaat uit het verreken of ‘dubbel klappen’ van de pols, en de andere groep uit het overbelasten van de pols (tendinopatie). Wanneer men het heeft over een verrekking, dan bedoelt men dat de pezen en banden rondom de pols opgerekt zijn. Het is ook mogelijk dat hierbij het kraakbeen en/of de botten beschadigd zijn. Het gevolg van deze letsels is dat er een zwelling ontstaat, die mogelijk gepaard gaat met verkleuring van de huid. De zwelling zorgt voor extra druk(pijn) in de pols, en beperkt de mobiliteit van de pols.

Wanneer men spreekt van overbelasting is er sprake van een chronische irritatie van het bindweefsel rond de pols. Onder het bindweefsel vallen de spieren, pezen en de banden rondom het gewricht. Vaak wordt de pijn gevoeld aan de ‘pink-’ zijde van de pols. Overbelasting wordt veroorzaakt door een te hoge belasting tijdens een te lange tijd. Bij dit letsel doet de pols ook pijn bij het beweging, er is echter geen sprake van een zwelling of een verkleuring van de huid.

Symptomen hand of polsblessure

De symptomen van een verrekking of overbelasting verschillen niet zo veel van elkaar. Het verschil zit hem vooral in de duur van de klachten. Bij een verrekking zijn de klachten meestal van korte duur. Mits er natuurlijk attent gehandeld word na het oplopen van het letsel (RICE-regel). Gedurende twee week zal de pols gezwollen, rood en warm zijn. Dit gaat gepaard met pijn. Na 1 a 2 weken zou dit weg moeten trekken, en is het weer mogelijk de pols pijnvrij te bewegen. Bij een overbelasting zal het pijn doen de pols te bewegen. Het gaat hierbij om het buigen, strekken en het bewegen onder weerstand. Wanneer de pols lang gebruikt wordt, zullen de klachten toenemen.
Verrekking:

  • Zwelling
  • Warmte
  • Roodheid
  • Druk pijn

Tendinopathie (overbelasting):

  • Pijn bij buigen en strekken
  • Pijn bij langdurige inspanning
  • Pijn bij het bewegen met weerstand
  •  Pijn bij het tillen van zware voorwerpen

Oorzaken Hand en polsblessures verrekking:

  • Een val of een botsing
  • Tendinopathie (overbelasting):
  • Te moeilijke of te zware oefeningen

Dit wordt veroorzaakt door te veel herhalingen, het overstrekken van de pols bij steun op de handen of een te hoge trekkracht.

Behandeling hand en polsblessures

Het is het beste om te revalideren onder begeleiding van een (sport)fysiotherapeut. Er zal getraind worden om de spierkracht, coördinatie en de mobiliteit te verbeteren. Als het goed is, zal de pijn die de patiënt ervaart minder worden bij het gebruik van TENS en ultrasound. Wanneer de pols verrekt is, kan pas na 2 week begonnen worden met de revalidatie. Dit kan dan pas omdat de zwelling eerst moet zijn afgenomen. Als het herstel voldoende gevorderd is, kan er langzaam worden begonnen met sport specifieke oefeningen. Er zijn echter meer middelen die een sporthervatting kunnen ondersteunen. Een sporter is voldoende hersteld wanneer:

  • • De sporter pijnvrij is
  • • De spierkracht voldoende op pijl is
  • • De mobiliteit van de pols volledig hersteld is

Preventieve maatregelen polsblessure

Bij preventieve maatregelen kunt u denken aan het verbeteren van de techniek of het gebruik van hulpmiddels zoals een bandage of een brace. Ook is het belangrijk dat de materialen goed op het individu zijn aangepast.

3 gedachten over “Hand en polsblessures

  • 23 juli 2018 om 12:16
    Permalink

    Twee weken geleden ben ik gestruikeld tijdens hardlopen. De grootste klap heb ik opgevangen met mijn linkerhand. Van de buitenkant ziet de hand er normaal uit. Binnenin mijn hand heb ik pijn en vooral wanneer er druk op komt. Draaibewegingen ( openen van fles/ pot ) zijn niet mogelijk, pijnlijk en krachteloos .
    Wat kan ik doen om mijn hand te laten herstellen? Rust? Of juist blijven bewegen?

    Beantwoorden
  • 15 oktober 2018 om 09:29
    Permalink

    Hoi Inge,

    Ben jij al wat wijzer geworden met je pols ?
    Ik heb momenteel hetzelfde kwetsuur en heb er nu 5 weken last van, niet / slecht kunnen draaien van de pols, niet op mijn fietsstuur kunnen leunen of onverwachte bewegingen in de pols.
    Mijn pols heeft een dreun gehad toen ik het stuur van een tractor vasthad en deze abrupt stopte , ik botste met de aanhanger tegen een schuurdeurpost.
    Als echte doener voel ik me flink beperkt, heb jij / of iemand anders een goede behandeling gekregen met deze problemen.

    Beantwoorden
  • 25 maart 2020 om 10:14
    Permalink

    Ik kreeg van een sluitende deur van een metro een opdonder tegen mijn pols. Eigen schuld, ik had maar niet moeten instappen als het licht aan gaat. Ik kreeg er echter een pijnlijke zwelling van die maar niet over ging. Op een gegeven moment dacht ik zelfs dat het gebroken was. Niet dus. Ontzien en met niet-belastende oefeningen revalideren was het advies. Het gaat al veel beter, maar nu pas weet ik hoe onthand (!) je bent als er iets met je pols is.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.