Lightproducten en zoetstoffen

Lightproducten en zoetstoffen

De term ‘Light’
Voordat een product te term ‘light’ op zijn verpakking mag hebben staan moet er volgens het voedingswaarde-aanduidingenbesluit van de Warenwet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn:Een product mag ‘light’ op de verpakking hebben staan als het tenminste 30% minder calorieën,  vet, alcohol, suiker of zout bevat dan de gewone variant. Dit betekent dus dat een light-variant niet meteen een gezonde variant is. Blijf daarom kritisch kijken en denk aan een aantal punten.

  1. Bepaalde producten met de term light, bevatten minder vet, maar meer suiker. Hierdoor wordt de lagere energieaanbrengst miniem. Omgekeerd gebeurt dit ook.
  2. Ga niet meer eten omdat het product ‘light’ is, dit zal het effect weer teniet doen.
  3. Een lightproduct zal vaak duurder zijn dan de gewone variant.

Het is dus wenselijk deze producten met het gezonde verstand te bekijken. Vaak is het zo, dat er andere producten (andere merken, of substituten), die minder energie bevatten en nog goedkoper zijn dan de light versie. Kijk bijvoorbeeld eens naar magere yoghurt, ten opzicht van light mousse, of magere ham, ten opzicht van light leverworst.
Het is daarom verstandig om gewoon het etiket van de light variant te vergelijken met de normale variant, dan wel met een ander product. Zo kunt u zelf zien welk voordeel het product u oplevert.

Zoetstoffen

In veel producten is suiker vervangen door zoetstoffen. Er bestaat een groot verschil tussen de zoetstoffen, de ene levert geen energie (calorieën) en de ander wel. De zoetstoffen verschillen ook nog eens in de mate van zoetheid en in hun eigenschappen. Sommige zijn bijvoorbeeld hitte bestendig, en daarom geschikt voor koken en bakken. Zoetstoffen mogen geen gevaar voor de gezondheid vormen. Er is daarom een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgesteld. Deze AID verschilt tussen kinderen en volwassenen. Als het hoeveelheid zoetstof bekend is, kan worden bepaald wat het dagelijkse verbruik mag zijn. Zo kan een kind van 8 bijvoorbeeld 3 glazen light frisdrank drinken, en een volwassene 7 glazen van dezelfde soort. Een Nederlander drinkt gemiddeld een kwart liter frisdrank per dag. Een glas ‘gewone’ frisdrank bevat ongeveer 85 kCal. De calorieën in een frisdrank komen vaak ongemerkt naar binnen, we eten er immers niet minder om. Er wordt daarom geadviseerd om dranken te drinken die geen calorieën bevatten. Denk hierbij aan light frisdrank, thee en koffie (zonder suiker en melk) en natuurlijk water.

Let op het etitket

Er is oneindig veel keus in frisdranken met minder of geen suiker. Het is echter belangrijk om het etiket te lezen en daarop de voedingswaarde te bekijken. Een deel van de light dranken levert nauwelijks calorieën, maar er zijn er ook een paar waarbij de suiker slechts gedeeltelijk door zoetstoffen is vervangen. Dit betekent dat ook light dranken een behoorlijk aantal calorieën kunnen bevatten. Een voorbeeld hiervan is light vruchtensap.

Tip: Lees altijd het etiket!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.