Basketbaloefeningen

Hier vind je een overzicht en divers aanbod van basketbal oefeningen. Deze oefeningen zijn voor verschillende doeleinden te gebruiken. Zo kun je deze oefeningen gebruiken bij de lessen bewegingsonderwijs, maar zijn deze ook oefeningen ook prima voor een basketbal training.

Basketbal oefening 1

De helft van de basketballers heeft een bal. Deze basketballers dribbelen kris kras door de zaal heen. Op fluitsignaal pasen ze de bal naar iemand waarmee ze eerst oogcontact hebben gemaakt. De pass die ze daar bij gebruiken mogen ze zelf uit kiezen, deze zijn tenslotte vorige week behandeld. Kies de pass die in die situatie het beste is. Sta je dichtbij geef je geen basebal pass.
basketbal oefeningen 1

Basketbal oefening 2

We gaan werken op twee baskets en daarom ook in 2 groepen (Hoeveel groepen je maakt is afhankelijk an het aantal baskets. Meerdere baskets betekent meerdere groepen.).

De helft van een groepje staat ongeveer op de middenlijn aan de rechterkant van de basket. De andere helft begint aan de linkerkant net naast de basket. Deze personen hebben de bal en gooien de bal naar persoon op middenlijn. Deze dribbelt met de bal naar de basket, loopt een lay-up, vangt eigen bal af en sluit aan in het rijtje naast de basket.
basketbal oefeningen 2

Basketbal oefening 3

Lay-up oefening over de breedte v/d zaal:

Nadat je de lay-up gemaakt hebt, vang je de bal af en speel je ‘m door met een stuitpass naar een speler zonder de bal in de rij waar je uit vandaan komt!!
basketbal oefeningen 3

Basketbal oefening 4

3 aanvallers tegen 2 verdedigers

De aanvallers mogen niet van hun plek afkomen. Ze spelen de bal rond en als ze de kans krijgen, proberen ze te scoren.

De verdedigers moeten lopen. Ze proberen een doelpunt te voorkomen.

Wanneer de verdedigers te statisch zijn en bij een aanvaller blijven staan kun je 3 dingen doen: of de verdedigers dwingen te lopen door te zeggen dat er minimaal 1 verdediger naar de aanvaller met bal moet lopen. Of tegen de aanvallers zeggen dat ze 2 passen mogen zetten. Of een vak tekenen op de grond waar de aanvallers in mogen bewegen. Na 5 pogingen wisselen de verdedigers met 2 nieuwe verdedigers.
basketbal oefeningen 4

Basketbal oefening 5

Schijnbewegingoefening

Loop naar de verdediger, zet je linkervoet naar links, alsof je langs links voorbij je verdediger gaat. Meteen daarna verplaats je je linkervoet naar rechts en haal je de bal heel laag van je linkerhand naar je rechterhand, zodat je met je rug naar je tegenstander komt te staan. Dribbel nu door en scoor met de lay-up.basketbal oefeningen 5

Basketbal oefening 6

Wedstrijd vormpje. 2 groepen tegen elkaar. Je moet met je groep 15 goede lay-ups maken. Is dat gelukt ga je zitten en heb je gewonnen. Als uitbreiding hierop in twee minuten met je groep zoveel mogelijk lay-ups maken. Minimaal 3 ballen per groepje zodat je niet op de bal hoeft te wachten.

De lay-up  moet in ieder geval een twee pas ritme hebben anders telt deze niet mee.

Ongeveer 4 á 5 minuten.
basketbal oefeningen 6

    

11 gedachten over “Basketbaloefeningen

 • 18 januari 2015 om 15:29
  Permalink

  Volgens mij zijn oefeningen 1, 2 en 4 prima oefeningen om te starten met basketbal. Met niveau verschillen kun je werken door groepen te maken van het zelfde niveau. Bij wedstrijdjes met man-to-man te spelen en iedereen verdedigt iemand van zijn eigen niveau. Ook kun je de regels aanpassen om het spel meilijker of makkelijker te maken zowel bij de oefeningen als bij de wedstrijdjes.

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 15:30
  Permalink

  weet iemand nog leuke oefening voor het verdedigen? ik train mini’s en ze hebben nog wat extra aandacht nogdig bij het verdedigen

  Beantwoorden
  • 22 januari 2015 om 19:27
   Permalink

   je maak 3 rijen en zet die achter de gele lijn en zet 2 verdedigers in de cirkel aan de andere kant bij de basket de eerste drie die vooraan staan in de rij gaan met 1 bal overspelen en proberen aan de overkant in de basket te scoren als je schiet en degene die schoot maakt niet uit of die scoort of mist hij gaat weer terug verdedigen tegen de andere die in de cirkel stonden dat betekend de 3 die gingen aanvallen de gene die bij de 3 hoort de mist of raakt gaat weer terug verdedigen op de andere basket en de 2 die moesten verdedigen die vallen weer aan tegen de gene die scoorde of miste de 2 overgebleven gaan weer vededigen in de cirkel en devolgende 3 kunnen weer k hoop dat je dit begrijpt

   Beantwoorden
  • 23 september 2015 om 10:26
   Permalink

   Hoi Roos,
   Ik denk dat ik wel te laat ben maar je zal 2 tegen2 en een tegen 2 kunnen doen.

   Beantwoorden
  • 14 januari 2016 om 19:19
   Permalink

   pedesteps slides ze gaan in een rij moeten pedesteps doen en jij loopt en zij volgen je en je hebt een bal en die rol je en dan moet die door hun benen rolen en als je wordt geraakt of hij niet door jou benen gaat ben je af

   Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 15:30
  Permalink

  Ik train zelf ook mini’s,
  Als je 3 aanvallers tegen 2 verdedigers laat oefenen krijgen ze meer inzicht in het overnemen van een mannetje en leren ze beter te rebounden 😉

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 15:31
  Permalink

  Weet iemand goede warming-ups waarbij elke leerling een bal moet hebben?

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 15:32
  Permalink

  @Henk, Dribbelen door elkaar. Grootte van het veld aanpassen aan het niveau. Mogelijke ppdrachten:
  – Recht/links dribbelen
  – Hoog dribbelen bij ruimte, laag bij anderen in de buurt
  – Bal afschermen in de buurt van anderen.
  – Op fluitsignaal stoppen in 1 of 2 stappen.
  – Passeerbeweging bij tegenkomen van anderen.
  – Bal van ander afpakken en beschermen van je eigen bal.

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 15:32
  Permalink

  Leuke oefeningen allemaal !!! Ik ga er eentje aan mijn team tonen. Basketbaloefening 2 ga ik doen, super bedankt voor de tips voor mijn team!!!

  Groetjes Merle Alberts

  Beantwoorden
 • 13 december 2017 om 15:33
  Permalink

  Oefening voor warming up als variabnt op die van Jaap: Dribbeltikkertje. Iedereen heeft een bal in een bepaald vak en moet dribbelen en al dribbelend proberen elkaars bal af te pakken. Variant is om met 1 of 2 tikkers te werken die zelf geen bal hebben en die de bal laten wegtikken. Heb je meteen defense oefening. Als er een speler af is, kan je die aan de andere kant van het veld mooi layup-s laten lopen. Heb je dribbelen (ook zonder naar de bal te kijken), defense en lay-up in 1 oefening.

  Groetjes Hans

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.