Hockeyoefeningen

Hockey oefeningenHieronder vind je een verzameling van verschillende hockey oefeningen. Deze hockey oefeningen zijn prima te gebruiken voor een hockey training of een gymles.

 

Hockey oefeningen 1

Hooghouden van de bal

Probeer de bal zo vaak mogelijk hoog te houden op de hockey stick. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is zodat er geen botsingen onstaan. Onthoud je record en probeer dit record te verbreken.

Hockey oefeningen 2

 

Met de bal en stick drijven en dribbelen door de zaal of over het veld. Iedereen beweegt door elkaar heen. Daarbij zijn ze continu op zoek naar de vrije ruimte. Immers als je meer ruimte om je heen hebt, wordt het makkelijker om de bal te controleren.

Variatie: enkele ballen weg, waardoor er een aantal spelers zonder bal zijn. Deze spelers proberen de bal van een andere speler af te pakken die wel een bal heeft. Dit mag doormiddel van met de stick de bal aan te tikken, als de bal is veroverd gaat de veroveraar met de bal verder en gaat degene zonder bal een bal veroveren.

 

 

Hockey oefeningen 3

Tweetallen met samen 1 bal, degene zonder bal loopt voorop, degene met bal volgt degene zonder bal Na enige tijd wisselen van functie.

Variatie: Op fluitsignaal stopt degene zonder bal en loopt de speler met bal met een rondje om de persoon zonder bal, na het rondje gaat de andere speler voorop lopen.

Hockey oefeningen 4

Pionnen neerzetten. Meerdere situaties maken, dit is afhankelijk van de hoeveelheid spelers die je hebt.

Dribbel om de pionnen, bij de laatste pion de bal terug passen naar de wachtende medespeler, de medespeler gaat ook weer beginnen met slalom dribbel.

Het zelfde als hierboven, maar nu na de slalom scoren in het doel ( tussen twee pionnen ), de bal neem je zelf weer mee uit het doel.

Variatie: In plaats van in het doel te schieten, geef na de laatste pion een voorzet voor degene die staat te wachten bij de pion voor het doel, deze schiet hem in het doel en neemt de bal mee terug. Degene die heeft gepassed, gaat op de plek staan voor het doel om de bal te ontvangen.

 

 

Hockey oefeningen 5

 

Overspelend tot scoren komen

Twee spelers spelen de bal continu over totdat er één leerling zo dicht bij het doel is dat hij kan scoren in het doel.

Variatie 2-1 situatie:

Onder druk van de verdediger moeten de aanvallers nu samenspelen en proberen tot scoren te komen. De verdediger kan een punt scoren door de bal te veroveren en dan over de achterlijn te dribbelen. Dit is de korte zijde waar geen doeltje op staat.

Wissel de verdedigers zo door, dat iedereen een keer verdediger is geweest.
hockey oefening 5

 

Hockey oefeningen 6

Twee teams met wissel, er wordt gewisseld als er gescoord wordt.

 

Ieder persoon verdedigt een doeltje, op elk veld staan 5 doeltjes, dus er zijn ook 5 mensen die deze doeltjes verdedigen.

Als er gescoord word in je doeltje, moet je aan de kant zitten en wordt je wissel. Er komt een nieuwe speler (wissel) van de kant het veld in en gaat het doeltje verdedigen

Als er gescoord word is het 1 punt. Ploeg die aan het einde van de wedstrijd de meeste punten heeft is de winnaar.

Variatie:

Eerst 1 bal, daarna meerdere ballen in het veld
hockey oefening 6

 

 

Hockey oefeningen 7

Partij vorm 3-3

 

De spelers worden ingedeeld in teams van 3. Er wordt op verschillende veldjes 3-3 gespeeld. spelers kunnen in 2 doeltjes scoren en moeten dus ook 2 doeltjes verdedigen.

Variatie:

Doeltje weg halen. Elke team kan maar scoren op 1 doeltje en moeten dus ook maar 1 doeltje te verdedigen.

Hockey oefening 7

Hockey oefeningen 8

Benodigheden:

3 hoedjes

Hockeysticks

Hockeyballen

De oefeningen kan in 2 varianten gespeeld worden de variant voor de echt beginnende hockeyers (deze oefening kan dus bijvoorbeeld voor een clinic gebruikt worden) en de variant die bedoeld is voor de beginnende hockeyers die al wel in aanraking zijn geweest met hockey.

 

Variant 1:

Speler 1 speelt de bal naar speler 2, deze neemt de bal aan en speelt door op speler 3. Speler 3 neemt de bal aan en schiet op doel. Speler 4 probeert de bal tegen te houden met de onderkant van de voet of met de stick. Speler 4 haalt de bal op en sluit achteraan de rij bij de begin pion van speler 1. Denk om de veiligheid dus dat er niet op doel geschoten wordt op het moment dat speler 4 de bal pakt. De ballen kun dus eventueel ook later uit het doel halen of daarvoor even een pauze moment voor gebruiken. Dit ivm met de veiligheid.
hockeyoefeningen 8

20 gedachten over “Hockeyoefeningen

 • 18 januari 2015 om 14:56
  Permalink

  een goede site voor hockey oefeningen !!
  helpt echt!!

  Beantwoorden
  • 10 oktober 2016 om 13:45
   Permalink

   Ik begeleid de sport voor mensen met beperking. Deze maand is de sport hockey. Een aantal van de voorgestelde oefeningen zijn zeer geschikt.

   Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 14:57
  Permalink

  de laatste oefening is nogal gevaarlijk voor speler 4 en de oefeningen zijn wat hoog gegrepen voor de benjamins (5-6 jaar)

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 14:59
  Permalink

  handig ik maak hiet meteen gebruik van voor de gymles

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 14:59
  Permalink

  ik vind het handig!!
  (want zelf ben ik niet zo handig om oefeningen zelf te bedenken!!!)

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 15:01
  Permalink

  Supergoede oefeningen! Maak ik zeker gebruik van op mijn stage!

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 15:01
  Permalink

  hey!! heb je mischien ook nog tips voor kleuters?? ik moet namelijk kleurters trainig geven en ik moett zelf iets bedenken!! groetje van madelon

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 15:01
  Permalink

  @Madelon

  Bedankt voor uw reactie.

  Ieder kind heeft zijn eigen beleving wat betreft de sport. Kinderen die minder gemotiveerd zijn, kunnen gestimuleerd worden door een goede opzet van de training. De intensiteit van de training is hierdoor hoger, dit zorgt ervoor dat de aandacht van de kinderen bij de betreffende oefenstof blijft en ze minder snel afgeleid raken.

  Wanneer een oefening gemakkelijk uitgevoerd wordt, is het meegeven van extra opdrachten een goede optie. Het zorgt ervoor dat er meer uitdaging is. De trainingsintensiviteit en het enthausiasme van de groep zal hierdoor stijgen.

  Mocht u nog meer vragen hebben, stel deze dan gerust.

  Beantwoorden
  • 20 januari 2015 om 22:04
   Permalink

   Heeft u nog voorbeelden van gemakkelijke oefeningen voor beginnende spelers (+/- 5j) ? Alvast bedankt

   Beantwoorden
 • 29 februari 2016 om 19:16
  Permalink

  Wat ook wel een goeie is om de groep in 2 op te delen, dus zeg maar twee rijen. Je maakt het veld lang zodat er een lang stuk is om op te lopen. Eerst zet je bijvoorbeeld een pion neer om, omhoog te spelen, daarna doe je een dribbel, een dummie(schijnbeweging) en daarna even drijven. Erg leuke site, mijn complimenten!

  Beantwoorden
 • 19 augustus 2017 om 09:29
  Permalink

  Prima oefeningen, Ik ga er enkele gebruiken en ze hebben mij ook geïnspireerd.

  Beantwoorden
 • 6 december 2021 om 14:08
  Permalink

  Weet je waar ze pas goede oefeningen hebben? top-hockey.nl kijk daar is maar rond

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.