Sporten met griep
Bij de vraag wel of niet te gaan sporten moet men een onderscheid maken tussen een (eenvoudige) verkoudheid of griep met algemene verschijnselen. De Vereniging voor Sportgeneeskunde heeft een aantal punten opgesteld bij de vraag al dan niet te gaan sporten met een verkoudheid of bij griep:
- U dient de beslissing om wel of niet te gaan sporten te nemen voordat u een pijnstillend of koortsverlagend middel hebt genomen (bijv. paracetamol, aspirine)
- Bij een eenvoudige neus- of keelverkoudheid kan het geen kwaad om te gaan sporten; hierbij geldt wel de regel dat er geen echte koorts en/of spierpijnachtige klachten (zijn) op(ge)treden.
- Er wordt aangeraden bij een verkoudheid met lokale verschijnselen de eerste drie dagen niet al te intensief te gaan sporten.
- Bij koorts, spierpijnen en/of een verhoogde hartslag wordt het afgeraden om te sporten in welke vorm dan ook.
- Virusinfecties kunnen niet met antibiotica behandeld worden. Er zit dus niets anders op dan goed uit te zieken. Men neemt de volgende stelregel: een koortsperiode van bijv. 3 dagen, dan nog eens 3 dagen wachten alvorens u weer begint met (rustig) sporten.
- Wanneer er alleen lokale klachten zijn (hoofdpijn, keelpijn) mag u wel een pijnstillend middel nemen voor u gaat sporten.
- Wanneer u last heeft van voorhoofdsholte ontsteking zullen de hoofdpijnklachten toenemen bij inspanning. Het is dan ook af te raden om te gaan sporten.
- Bij bronchitis zal inspanning leveren lastig worden.