Enkelblessure

enkelblessureWanneer men spreekt van een enkelbandletsel wordt er mee bedoeld dat de buitenband van het enkelgewricht gescheurd is. Dit letsel wordt veroorzaakt wanneer de voet naar binnen zwikt. Deze blessure komt veel voor bij jongeren en jong volwassenen (15-35 jaar oud). Naar schatting gaan er ongeveer 500.000 mensen met een kwetsuur aan de enkel naar een huisarts of het ziekenhuis. De letsels variëren van een verstuiking (80%), een scheur in de buitenste enkelband (10%) of een botbreuk (10%). In de helft van de gevallen in het letsel ontstaan tijdens het sporten.

Klachten enkelblessures

Wanneer men de enkel verzwikt heeft ontstaat er bijna direct een vochtophoping in de enkel. Dit wordt vaak gekenmerkt als een eivormige zwelling aan de buitenkant van de enkel. In ongeveer de helft van de gevallen gaat de zwelling samen met een verkleuring van de huid. Nadat het letsel is opgelopen is de enkel gevoelig. De pijn wordt erger naar mate de voet naar binnen wordt bewogen. Het is vaak wel mogelijk op de enkel te steunen, dit doet echter wel pijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld

Het is lastig om direct nadat het letsel is opgelopen een diagnose te stellen. Er kan vaak geen onderscheid gemaakt worden tussen een verstuiking, een botbreuk of een (af)gescheurde band. Enkele dagen (4 tot 7) na het oplopen van het letsel is het makkelijker te onderzoeken.

Als er geen bloeduitstorting wordt gevormd aan de buitenkant, en de enkel niet verschoven kan worden ten opzichte van het onderbeen, is er sprake van een verstuiking.

Wanneer er pijn wordt ervaren bij druk, de huid verkleurd is, en de enkel ten opzichte van het onderbeen ‘verschoven’ kan worden, is er in 95% van de gevallen sprake van een gescheurde enkelband.

Wanneer er na een week nog steeds niet op de enkel kan worden gesteund, en wordt er pijn waargenomen wanneer er op de buitenkant van de enkel dan wel de voet wordt gedrukt, dan is er een redelijke kans op een botbreuk. Het is in dit geval verstandig om röntgenfoto’s te laten maken. Op röntgenfoto’s zijn alleen botstructuren zichtbaar, een gescheurde enkelband kan hiermee dus niet worden aangetoond.

Behandeling enkelblessure

Wanneer u een enkelletsel heeft opgelopen is het goed om er meteen ijs op te leggen, en zo de enkel te koelen. Na het koelen moet er een drukverband aangelegd worden, en moet de voet omhoog worden gehouden. Dit houdt in dat de voet hoger dan het been en de romp moet worden gehouden.

Wanneer er na een week geen sprake meer is van een bloeduitstorting, druk pijn en de voet kan niet worden verschoven ten opzichte van het onderbeen, dan is de enkel zo goed als genezen. De behandeling kan dan worden gestopt en de gewone activiteiten kunnen weer worden uitgevoerd. Dit alles moet wel gebeuren op geleide van de pijn.

Wanneer er sprake is van een gescheurde enkelband is daar een eenvoudige oplossing voor. Deze oplossing bestaat uit een struvakous (steunkous) die 5 week gedragen moet worden. Een alternatief is om een de enkel in te tapen met sporttape. Je immobiliseert dan de enkel. Dit kost echter meer geld doordat het arbeidsintensiever is. Een fysiotherapeut of een sportverzorger zal je dan moeten tapen met sporttape. De tape dien je dan regelmatig te vervangen.

Indien er sprake is van een botbreuk, dan kan dit in 95% van de gevallen worden genezen d.m.v. een tape immobilisatie of loopgips. In een klein deel van de gevallen, zo’n 5%, dient de breuk operatief behandeld te worden.

Risico’s behandeling enkelblessure

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een drukverband of tape immobilisatie, is dit vrijwel zonder risico. Wanneer er sprake is van gips, kan dit leiden tot een verhoogt risico op trombose. Om dit te voorkomen wordt er vaak ‘heparine’ of ‘sintrom’ verstrekt.

Wat kan de patiënt na de behandeling van een enkelblessure doen

Wanneer er sprake is van een verstuiking, kan er na ongeveer 7 dagen weer worden begonnen met sporten en werken. Wanneer de enkelband beschadigd is, en dit behandelt wordt met behulp van een steunkous of tape immobilisatie, kunnen de meeste activiteiten ook na een week weer worden hervat. Het is dan nog niet mogelijk om lange tijden achtereen te staan of te lopen. Na een periode van 6 weken kunnen alle activiteiten, zoals sporten, weer worden hervat. Als er sprake is van een botbreuk, dan geld er een periode van 6 weken voordat er weer (lang) kan worden gelopen en gestaan op de betreffende enkel. Sporten en werkzaamheden waarbij wordt gestaan kunnen echter pas na 3 maand weer worden hervat. Vaak zien we dat mensen met een kwetsuur aan de enkel hier klachten aan overhoudt. Het is ook en serieuze optie om een enkelbrace te gaan gebruiken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het dragen van een enkelbrace de kans op herhaling aanzienlijk verkleint in vergelijking met het alleen op trainen en sterken maken van de enkel.

Je enkelblessure laten behandelen voor een vlotter herstel? Je kunt voor Fysiotherapie bij FysioProf in Nijmegen terecht om jouw enkelblessure te laten behandelen.

Hierbij moet gedacht worden aan een periode van 1 tot 5 jaar, waarin de patiënten nog pijn ervaren aan hun enkel, en/of er vaak doorheen gaan. In 1% van de gevallen is er sprake van een onvolledig herstelde buitenband. Als dit het geval is, kan dit operatief hersteld worden. Bij de operatie wordt de buitenband opgespannen en wordt deze hersteld met behulp van een pees (uit de voet).

46 gedachten over “Enkelblessure

 • 16 januari 2015 om 15:11
  Permalink

  Ik had eigenlijk meer een vraag dat terug slaat op dit artikel. Ik heb ongeveer 3 jaar geleden mijn enkel uit de kom gehad (gelukkig meteen terug geschoten) en heb vervolgens 1 week in het gips gezeten en daarna nog 4 weken in loopgips. Het probleem is dat ik nog steeds regelmatig door mijn enkel ga, niet tot nauwelijks kan sporten anders wordt mijn enkel dik en blauw en op hakken lopen kan maar heeft dan wel een dikke enkel als gevolg. Wanneer ik naar de dokter ga word ik afgescheept met fysio (wat ik al meerdere malen gedaan hebben voor verschillenden periodes). Heeft iemand misschien advies?

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 14:29
  Permalink

  Sanne,
  Wat heeft de fysio precies gedaan? Zijn er enkelversterkende oefeningen uitgevoerd, zoals balansoefeningen op 1 been? Zo niet, kun je daar mee beginnen. Rustig opbouwen in intensiteit. Heeft de fysio het met je gehad over tapen/braces? Afh. van welke sport je wlit beoefenen, maar soms is er een sportmasseur/verzorger verbonden aan een sportvereniging. Kun je je door de verzorger je enkel laten tapen voor je gaat sporten.

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 14:29
  Permalink

  hallo

  ik zit op voetbal en midden in de training of wedstrijd
  krijg ik last van men enkel en knie wie heeft er tips voor me
  stuur het dank AUB naar men hotmail
  mohammed1998a@hotmail.nl

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 14:30
  Permalink

  naar een het ziekenhuis voor een uitgebreid onderzoek.
  laat ook een scan maken daar kunnen ze alles op zien.
  Ik heb ook te lang door gelopen en loop nu met een hele slechte enkel. Ben al drie keer geopereerd.

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 14:30
  Permalink

  Hallo mensen,

  Ja ik was overreden door de achterbanden van de auto.
  Ik had een enkelluxatie en ik kreeg 4 weken gips.
  Nu ben ik aan het revalideren maar, ik hou nog steeds veel pijn over.
  Van beroep ben ik namelijk een kapster.
  Het is nu 2 en half maanden geleden en nog steeds hou ik er een zeurende pijn over.

  Is dit normaal? Weet misschien iemand van jullie iets meer?

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 14:31
  Permalink

  Ik ben met een vergelijkbare enkelblessure 8 a 9 weken uit de roulatie geweest. Volgens mij duurt zo iets tussen de 7 a 10 weken.

  Beantwoorden
  • 3 september 2017 om 20:06
   Permalink

   Hallo
   heb mn scheenbeen voor 12 weken geleden gebroken.Heb dr 4 weken zo opgelopen zonder te merken dat gebroken was?
   na foto bleekt och gebroken te zijn . had 3weken tape er omheen gehad
   ,nou therapie maar nu doet mijn linker enkel zo erg zeer,
   terwijl de breuk rechts zat ,
   Mijn vraag is wat is dit en als t vocht is ,Kan dat heel erg pijnlijk zijn
   heb n beetje genoeg er van
   en kan helaas geen schoen aan ,
   Dus totaal 3 mdn nu .
   Mvg Will

   Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 14:31
  Permalink

  Ik heb dit jaar met voetbal een scheurtje in mijn enkelband opgelopen en een scheurtje in het bot hoelang duurt het herstel ongeveer

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 14:33
  Permalink

  Heb een half jaar geleden een misstap gemaakt door in een kuiltje te stappen. Volgens kwam meteen de beroemde ei erop. Gekoeld en hoog gehouden. Naar het zhuis geweest, foto’s gemaakt. Geen botbreuk. Beetje op internet gekeken en toen kwam ik er achter dat ik gescheurde enkelbanden heb. Kan mijn enkel (bij allebei de botjes) zowel binnen als buiten niet aanraken. Onderaan de voet een blauwe verkleuring. Kon mijn enkel niet bewegen, dus fysio. Maar naar 3 weken zagen we geen verbetering, en naar de ha voor doorverwijs naar de orthopeed. Hij gaf me een veterbrace en vervolgens een mri. Kwam niks uit. Ze vertelde me dat ik een balans moest maken dus rusten, lopen (door de pijn), oefeningen, en brace om. Dat doe ik dus. Maar na een half jaar heb ik nog steeds pijn. Kan nauwelijks lopen, met brace gaat het een stuk beter. Probeer normaal mogelijk te lopen (wat mogelijk is met pijn) maar hij blijft dik, blauw. Ook heeft ie vaak een verkleuring (blauw of knalrood) dan mijn andere voet. Ik neem nog steeds medicijnen in, omdat ik gek word van de pijn. Op bed kom ik niet in slaap, en kan ook mijn enkel niet op mijn kussen (die ik gebruik voor mijn voet) leggen van de pijn. Naar binnen bewegen kan ik niet.

  Beantwoorden
  • 9 mei 2018 om 21:59
   Permalink

   Beste,

   Ik zit in een gelijkaardige situatie. Is er dan een oplossing gekomen ? Bent u dan geopereerd ?
   Carine

   Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 14:34
  Permalink

  ik heb al 6 maanden pijn aan me enkel doordat ik door me enkel ging tijdens een wedstrijd en als ik met me enkel een beetje na rechts ga doet het pijn weten jullie hier iets op te doen?

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 14:35
  Permalink

  Laat eens een CT-scan nemen van je enkel -> waarschjnlijk heb je een stressfractuur in de talus. Met normale foto’s zijn stressfracturen zelden opspoorbaar!

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 14:35
  Permalink

  Ik heb ongeveer 3 maanden geleden een trap tegen mijn enkel gehad tijdens voetbal, waarbij ik mijn enkel verzwikte. Er kwam een zwelling en een lichte bloeduitstorting. Na 1 dag kon ik mijn enkel redelijk normaal belasten. Bij aanrakingen deed het wel erg pijn. Ik heb met een enkelbrace gewoon kunnen tennissen. Na afloop was m’n enkel nog dikker geworden, maar echt pijn had ik niet. Ik ben nooit naar de dokter geweest. Nu drie maanden later, heb ik een aanhoudende zeurende pijn in m’n enkel met af en toe steken. Er zit altijd nog een lichte zwelling op. Wat is jullie advies?

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 14:36
  Permalink

  Heb afgelopen week Arjen Robben verlost van zijn enkel blessures, hij had een bodkneuzing, geirriteerde pees en last van een enkelband, heb hem binnen 1 week verlost van zijn ellende. kijk ook op http://www.tonvanwijk.info

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 18:58
  Permalink

  @ Rosalie.
  Bij het verzwikken van je enkel kan er zwelling en een bloeduitstorting ontstaan. echter als de de snelheid van de zwelling zowel als de snelheid van de bloeduitstorting kunnen je de ernst van het trauma aangeven.
  Heb jij vrijwel direct een dikke enkel, maar is hij ook blauw. Dan is de kans groot dat je een licht scheurtje in je enkelband hebt gehad.
  Dit kan normaal genezen, maar er ontstaat altijd littekenweefsel. Dit kan later een gevoel van rek geven.
  Het is nu al een tijd geleden dat je het trauma hebt gehad.
  Het beste wat je op dit moment nog kan gaan doen is je gaan richten op het trainen van de stabiliteit van je enkel. dit doe je door balansoefeningen.
  daarnaast is het misschien raadzaam om eens naar een inloopspreekuur van een van de fysiotherapeuten bij je in de buurt te gaan. zij kunnen je verder helpen met je klacht, en eventueel wat lichte ”massage” geven aan de enkelband waardoor deze wellicht wat losser komt. daarnaast kunnen ze je helpen met het uitkiezen van de juiste balansoefeningen voor je enkel.

  succes ermee!

  Beantwoorden
 • 18 januari 2015 om 18:58
  Permalink

  meteen na het ongeval is het dikwijls onduidelijk te voelen en te zien wat er exact is vanwege de zwelling. zwelling en verkleuring kan door ligament of fractuur zijn. heb zelf 5weken geleden enkelfractuur gehad, enfin het hele been ging elke kant uit met volledig gewicht, knie was ook als een voetbal geworden. maar belangrijkste was toch de dubbele fractuur in mijn enkel. En dan heb ik nog mijn vragen bij de staat van de gewrichtsbanden, na zo’n torsie van enkel/knie. maar als je na lange tijd bij volledig herstel, nog regelmatig je enkel omslaat, dan zal dat liggen aan de verrekking van gewrichtsband, en die kunnen ze operatief inkorten, waardoor je enkel dus weer strak zal staan. Veel beterschap gewenst aan iedereen die dit leest

  Beantwoorden
 • 14 maart 2015 om 02:29
  Permalink

  Hallo ik heb mijn buitenste linker enkelbanden gescheurd, alles was dik en behoorlijke bloeduitstortingen. Na 5 dagen rust kreeg ik pijn aan de buitenkant van mijn linkerbeen. Alsof er iets klem zit. De pijn gaat maar niet weg. Wat is dat?????

  Beantwoorden
 • 29 maart 2015 om 16:19
  Permalink

  begin januari werd ik van achteren getrapt en heb nog steeds last van me enkel al 9 weken, Ik kan wel normaal maar lopen en doet ook geen pijn maar ik kan nog steeds niet voetballen, ben naar fyio geweest en huisarts, maar het is nog steeds niet over.. iemand types..

  Beantwoorden
 • 24 april 2015 om 12:36
  Permalink

  Hallo,
  Ik ben 6 dagen geleden door mijn enkel gegaan en heb nu een scheurtje in mijn enkelband. Ik loop al weer gewoon rond neem af en toe voor de zekerheid 1 kruk mee, ik wil zo snel mogelijk weer beginnen met sporten. Ik vroeg wanneer dit weer zou mogen?

  Beantwoorden
 • 9 juni 2015 om 13:55
  Permalink

  3 weken geleden heb ik me verstapt. Met als gevolg ingescheurde enkelband. Direct werd het blauw en dik. Ik kon er gewoon op lopen en heb dan ook gewoon gewerkt ( wel halve dagen om mn voet wel rust te geven )
  Het probleem is dat mijn enkel dik en blauw blijft zowel aan de binnen en buitenkant.
  Huisarts is op dit moment geen optie..
  Afwachten of toch maar weer heen gaan naar vervanging van HA?

  Beantwoorden
 • 2 augustus 2015 om 08:25
  Permalink

  Hoi,
  Ik ben nu ongeveer een week geleden tijdens rennen op gras in een kuil gestapt en daarbij is mijn voet naar buiten geklapt. De eerste paar uur had ik wel pijn maar kon (redelijk) normaal lopen en de enkel was niet dik. Die avond kwam er een ei aan de buitenkant van mijn voet maar mijn voet was niet blauw. Na 2 dagen is de zwelling wat verminderd en ging lopen al een stuk beter. In de dagen erna is de pijn weer toegenomen en ook kun je een groot verschil zien ik de dikte van de enkel in vergelijking met de andere voet. Ik ben momenteel in het buitenland dus kan niet even snel langs de fysio. Heeft iemand misschien tips voor oefeningen?
  Bedankt!

  Beantwoorden
 • 1 oktober 2015 om 17:27
  Permalink

  Hoi Iedereen,
  Ik heb een vraagje ik heb met voetbal mijn enkel omgeklapt ben hiervoor naar het ziekenhuis geweest en heb drukverband gekregen. Nu is het zo dat de pijn in mijn enkel minder wordt maar ik enorme pijnscheuten krijg in mijn hak. Is deze klacht normaal? ik moet over 5 dagen terug naar het ziekenhuis. maar misschien toch fijn om alvast wat tips te krijgen groetjes loes

  Beantwoorden
 • 7 oktober 2015 om 18:51
  Permalink

  Hallo,
  ik ben een tijdje geleden begonnen met hardlopen samen met mijn vader en we volgen een schema dat langzaamaan opbouwt naar een half uur achter elkaar lopen. Ik zit nu middenin week 2, maar ik heb sinds de vorige keer dat ik tijdens het hardlopen ontzettende pijn in mijn enkels krijg, eigenlijk een beetje vooraan en het loopt lichtelijk door tot aan de bovenkant van mijn voet. Ik krijg er dan een heel branderig gevoel en dan kan ik ze ook nog moeilijk bewegen. Als ik op dat moment stil ga staan, kan ik moeilijk mijn evenwicht houden. Toen ik vandaag na het hardlopen ging kijken, had ik ook een kleine bult aan de buitenkant boven mijn enkel (ik ga uit van een vochtbult) die nu al wel weg is.
  Heeft iemand enig idee wat dit zou kunnen zijn? Ik heb het geprobeerd op te zoeken en hetgene dat er het meest op lijkt, is een spierscheur, maar hierbij stond dat het absoluut onmogelijk is om de spier nog te bewegen na het hardlopen en dat is het niet, het is alleen heel moeilijk tijdens het hardlopen.
  Bedankt!

  Beantwoorden
 • 5 december 2015 om 11:26
  Permalink

  Hallo ik heb een vraag mijn enkel is dubbel geklapt paar weken terug maar ben nog niet naar ziekenhuis geweest maar krijg alleen maar meer pijn wat zou er mis kunnen zijn en moet ik nu naar het ziekenhuis bertina

  Beantwoorden
 • 14 januari 2016 om 20:30
  Permalink

  Hallo,
  Ik heb een vraagje, mijn vriend heeft 3 maanden geleden zijn enkel/hak uit de kom gehad. Hij heeft een maand gips gehad. Daarna mocht hij weer langzaam beginnen met lopen. Nou ging het in het begin heel goed, maar nu staat de vooruitgang stil. Hij kan niet langer als een half uur/ uur lopen. zijn voet is de hele dag door dik en rood en onder op zijn voet zit een blauw plek. Ik maak me zorgen na 3 maanden lijkt mij dat in ieder geval de zwelling en het blauwe plek minder/weg zou zijn.
  Heeft iemand hier ervaring mee of kennis over?

  Beantwoorden
  • 7 juni 2016 om 21:51
   Permalink

   Hoe gaat het ondertussen met zijn voet? Ik had op 30 maart hetzelfde voor. Hij kon direct normaal stappen lees ik. Dit duurde bij mij toch 2 weken. Lopen kan ik nog steeds niet omdat mijn enkel gewricht niet voldoende buigt. Heeft hij daar last van?

   Beantwoorden
 • 11 februari 2016 om 10:34
  Permalink

  Hallo,

  Afgelopen zaterdag 6 februari ben ik tijdens de wedstrijd van de voetbal op mn enkel getrapt en heel naar gevallen, hij knakte of kraakte ook. Hij werd gelijk beetje opgezwollen en kon er niet op lopen. Ik ben direct naar de eerste hulp geweest omdat het zo’n pijn deed. Daar zeiden ze (na 2 minuten voelen) dat hij alleen gekneusd is. Maar sinds nou al bijna een week kan ik nog steeds niet lopen en het doet nog steeds zeer, ook is hij blauw en opgezwollen. Wel kan ik mn voet neerleggen en een heel klein stapje zetten als ik snel mn andere voet erbij haal, maar dit wel met pijn.
  Iemand die misschien weet wat ik kan doen of wat het is?

  Beantwoorden
 • 18 februari 2016 om 07:16
  Permalink

  Een goede preventie tegen een enkelblessure is een enkelbrace. De McDavid enkelbrace X zijn van zeer goed kwaliteit en bieden een optimale bescherming. Het zijn niet de goedkoopste enkelbraces in de markt maar wel de beste!

  Beantwoorden
 • 25 februari 2016 om 10:41
  Permalink

  Ik ben gisteren tijdens turnen door mijn enkel gegaan. Ik ben gelijk gaan koelen, daarna doorgereden naar het ziekenhuis. Het blijkt dat m’n kuitbeen is gebroken. Ik zit nu met loopgips thuis.

  Beantwoorden
 • 28 februari 2016 om 14:09
  Permalink

  Ik heb reeds enkele weken n ernstige blessure aan binnenkant enkel en in plooi van voet.
  Het is onmogelijk te stappen. Ik kan wel blijven staan op de voet maar vanaf ik de beweging doe om te stappen gaat t bijna niet.
  Ijs helpt, maar ook de eerste vijf minuten omdat t dan ook helemaal verdoofd is.

  In t begin ben ik blijven werken en de pijn verplaatste zich ook geregeld. Het is nu na drie weken nog steeds licht opgezwollen…
  Nu kan ik niets meer doen. Als ik mijn voet plooi naar boven toe doet t daar pijn tot naar binnenkant enkel..

  Wie weet mss iets..?

  Beantwoorden
 • 2 maart 2016 om 22:41
  Permalink

  Hallo mensen,

  Ik ben 4 maanden geleden door m’n enkel gegaan tijdens het tennissen en toen had ik mijn enkelband ingescheurd maar niet helemaal afgescheurd . Ik was wel hersteld daarvan alleen 2 dagen geleden ging ik weer door mijn zelfde enkel heen als de vorige keer! En hij deed meer pijn dan de vorige keer. Hij doet zo veel pijn de hele dag door. Wat kan het zijn mensen??( maak me erg zorgen)

  Beantwoorden
 • 7 maart 2016 om 00:09
  Permalink

  Meer als een jaar geleden door mijn enkel gegaan. Dacht dat het een beetje verrekt was dus doorgelopen, strakke schoenen en gewoon werken.. ik ben verpleegkundige dus veel lopen.
  Toch bleef ik last houden met lopen en voetballen. Nu blijkt uit een MRI dat ik 1 enkelband volledig heb afgescheurd, die geneest niet meer. En 1 enkelband ingescheurd die hersteld is met littekenweefsel. Ik loop nu al vanaf september bij de fysiotherapeut, maar ik word er een beetje gek van want ik blijf er doorheen gaan en schiet weinig op met de fysiotherapeut. Ze wil echter toch door blijven gaan. Nu is mijn vraag of mensen ervaring hiermee hebben en wat zij gedaan hebben? Ik ben namelijk als de dood dat ik geopereerd moet worden..

  Beantwoorden
 • 16 april 2016 om 17:17
  Permalink

  Hallo, ik had een vraag of ik dit kan hebben.
  Ik ben in 2012 een stuk of 5x door mn enkel gegaan toen we op groep 8 kamp in een donker bos en spel gingen doen. Ik heb daar nooit echt last van gehad maar als ik mn enkel draai voel ik het wel altijd maar niet echt pijn. De laatste weken heb ik nu ook pijn met lopen en als ik mn voet omhoog hou heb ik ook op die plek van mn enkel pijn.
  Zou dit een buitenste enkelbandletsel kunnen zijn? Het is namelijk al erg lang geleden en ben er daarna nooit meer doorheen gegaan…
  Groetjes Carolien

  Beantwoorden
 • 24 mei 2016 om 21:02
  Permalink

  Hallo,
  2 jaar geleden ben ik gevallen, hierbij heb ik mijn enkel flink bezeert. Dagenlang dik en blauw/paars/ zwart geweest. Fotos laten maken maar hierop was niets te zien.
  Ijs erop en rust houden was het advies.
  Daarna al vele onderzoeken gehad.
  – eerst dacht de arts aan een ontsteking in mn kapsel, een injectie gehad en 4 weken complete rust. Dit hielp goed. Helaas al snel nadat ik weer mocht gaan lopen, kwam de pijn snel terug.
  – mri scan en ct scan gehad. Niks op de zien, conclusoe van arts was rust houden.. wel bewegen niet belasten.
  -fysio therapie, steunzolen,
  Na 4 maanden nog steeds last en terug gegaan naar de arts. Hier werd ik weggestuurd met kan wel een jaar duren..
  – na een jaar terug gegaan, arts wist het niet en doorgestuurd naar medinova. Opnieuw ct scan gemaakt. Ook deze arts zag niets verdachts, aanpassing in steunzolen was het advies en rust houden. Inmiddels kan ik mn werk al een tijd niet uit kunnen voeren en ben ik inmiddels van sociotherapeut naar administratief medewerker gegaan..
  Na 1.5 jaar tobben liep ik nog steeds met veel pijn, avondje stappen of dagje uit kan ik niet. Dan loop ik 3 dagen met veel pijn en een dikke enkel.
  – ook nen ik tussendoor bij een osteopaat geweest, ook dit heeft niets uitgehaald..
  – naar een andere fysio gegaan die er een andere kijk op had. Ingetaped gezeten en ditnhad effect. Hij had contacten met een traumatoloog en zij denken dat het misschien een cuboid syndroom kan zijn.
  Helaas is er op de scans niets te zien.. heeft er iemand ervaringen met het cuboid syndroom of heeft iemand een idee waar ik nog terecht kan om van de klachten af te komen?
  Ik hoor het heel graag! .

  Beantwoorden
 • 7 juni 2016 om 21:49
  Permalink

  Hey!
  Ik lees hier dat meerdere mensen een enkel uit de kom hebben gehad. Dit komt niet zo vaak voor en ik ken ook niemand in mijn directe omgeving die dat ooit voorhad. Na een week open gips en 3 weken loopgips mocht ik volle goeie moed op gips af te halen. Wat een ontgoocheling. Ik dacht direct volop actief te revalideren maar ik kon niet normaal stappen laat staan lopen. Ik ga 3x per week naar de kine maar buigen in mijn enkelgewricht blijft zeer moeizaam. Er zit precies iets in de weg die veel pijn doet. Moet ik door die pijn heen? Of is iets niet normaal? Wat denken jullie? Ik verlang om terug te lopen en normaal de trap af te kunnen.

  Beantwoorden
 • 14 juni 2016 om 15:53
  Permalink

  Ik heb sinds winter 2014 al last van mijn enkel na de gym les kon ik er nauwelijks op staan ben naar de huisarts geweest en ben doorverwezen naar fysio mijn enkel is ingetapt en dat heeft geholpen na ongeveer een half jaar zijn de klachten nu weer terug er is geen zwelling ofzo ik heb ook als ik gewoon zit regelmatig pijn. iemand enig idee wat dit kan zijn?

  Beantwoorden
 • 21 december 2016 om 00:30
  Permalink

  Hallo

  Ik heb vorig jaar met voetbal een trap tegen mijn enkel aan gekregen . Sinds die tijd sla ik snel mijn enkel om en ben ook al naar de Fisyo geweest voor oeffeningen en tapen helpt niet. want dan sla ik mijn enkel nog steeds om daar door heb ik ongeveer een jaar niet gesport. Dus ik vraag me af wat ik nu moet doen.

  Beantwoorden
 • 6 februari 2017 om 10:51
  Permalink

  Mijn enkel was rete onstabiel na meerdere malen omgezwikt te hebben, 2 banden geheel afgescheurd. Inmiddels aan het revalideren van een enkelbandplastiek (internal brace), kan het iedereen aanbevelen. Enkel is nu stabiel, heerlijk en de revalidatie valt alles mee. Ik kan dan ook drs. van Drumpt uit het Sint Anna zkh in Geldrop Nrd-Br aanbevelen. Werd meteen serieus genomen en een behandelplan opgesteld.

  Beantwoorden
 • 7 februari 2017 om 14:02
  Permalink

  Heb voor 15 jaar terug mijn enkelband gescheurt heb 2 maanden gips gehad en een scheurtje in het bod ,de genezing ging moeizaam,
  Ben nu 75 en kan soms in eens er niet meer op staan ,en met wandelen altijd pijn aan de enkel,hoe kom ik hier nog van af,een korte wandeling is al te veel

  Beantwoorden
 • 13 maart 2017 om 17:51
  Permalink

  Hallo.
  Ik ben in begin november Door mijn enkel gegaan. Hij was meteen dik en al na dag helemaal blauw. Fysio zei toen ingescheurde enkelband. Na 3 maanden weer rustig begonnen met sporten (handbal). Eerste weken steeds minder tot weinig last. Nu laatste maand word de enkel weer dik na training en wedstrijd en heb ik weer pijn overdag. Kan het zijn dat mijn enkelband afgescheurd islam geweest?

  Beantwoorden
 • 6 april 2017 om 11:18
  Permalink

  Hallo,
  Drie weken geleden heb ik mijn enkel verstuikt. Daarbij is ook een stukje bot afgebroken (Weber A). Eén week ingetaped gezeten, daarna twee weken een brace en sinds vandaag hoef ik die ook niet meer aan. Ik mag weer autorijden enz. Fysiotherapie is ook niet nodig. Dit is toch wel een zeer snel herstel voor een 58-jarige?

  Beantwoorden
 • 2 juli 2019 om 16:07
  Permalink

  Verstuiking is soms pijnlijker dan iets breken. Ik heb na een verzwikking wekenlang bij de fysiotherapeut gelopen en met een kruk. Ik ben om toch maar in beweging te blijven gaan zwemmen en dat hielp, al was het alleen maar voor mijn moreel.

  Beantwoorden
 • 21 november 2019 om 10:46
  Permalink

  Bedankt voor het delen van dit artikel over enkelblessures. Ik heb tijdens het sporten vaker last van mijn enkel en ben hier ook weleens voor behandeld. Toch blijven de klachten terugkomen. Wellicht zal ik mij nog wat langer moeten laten behandelen door mijn fysiotherapeut. Ga snel een afspraak maken.

  Beantwoorden
 • 13 februari 2020 om 10:34
  Permalink

  Goed om te weten dat ik naar een week alweer kan beginnen met sporten. Ik heb mijn enkel pasgeleden bezeerd tijdens het sporten en heb nu fysiotherapie om mijn enkelbanden sterker te maken. Ik ga ook kijken of het een optie is om een brace te gebruiken.

  Beantwoorden
 • 18 maart 2020 om 14:51
  Permalink

  Ik ben een paar weken geleden ook door mijn enkel gegaan. Het probleem was, dat het pas na een aantal dagen echt pijn begon te doen. Ik heb in de tussentijd het probleem waarschijnlijk erger gemaakt. Ik revalideer nu bij de fysio. Zodra het verband eraf gaat, hou ik het voorlopig even bij zwemmen.

  Beantwoorden
 • 24 oktober 2020 om 12:06
  Permalink

  Heb tijdens het joggen mijn enkel verzwikt door verstappen, maar na even flink gevloekt te hebben gewoon nog 3 kilometer doorgerend. Had verder geen problemen en heb in de week daarna nog een paar keer flink gewandeld (boodschappen 2 km verderop gehaald om genoeg beweging te krijgen) totdat ik een week geleden zomaar uit het niets last van mijn enkel kreeg en niet goed kon lopen (beetje mank lopen). Vond het maar raar, maar dacht dat het wel weer vanzelf over zou gaan. Maar na een week nog steeds last. Fietsen gaat wel, maar lopen niet. Nooit geen verkleuringen gehad, maar enkel is een cm in omvang dikker dan gewoonlijk en heb ook een verdikking net onder die rechterknobbel (sinus? sprongbeen?). Ik baal als een stekker, want niet kunnen lopen is waardeloos. Joggen kan ik wel helemaal vergeten. Wat te doen? Wat kan het zijn? Hoe kan het dat ik na mijn enkel verzwikt te hebben, nog prima door kon rennen en de week daarna ook nog kilometers kon lopen en dan opeens na een week, na ook weer zo’n 3 km gelopen te hebben, opeens out of the blue pijn aan mijn enkel krijg. Het is een raadsel…
  (Ben een dame van 53, 168 lang en 65 kg.)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.