Trainingsschema halve marathon

Trainingsschema voor halve marathonVoor de echt gevorderde hardloper is een halve marathon een interessant doel. Als je wilt gaan trainen voor de halve marathon is het in ieder geval belangrijk dat je regelmatig hardloopt. Doe je dit niet stel dan eerst een ander doel bijvoorbeeld de 5 of 10 km hardlopen. Het onderstaande trainingsschema helpt je om te trainen voor een halve marathon, het schema gaat er wel van uit dat je, voor dat je begint met het trainingsschema voor de halve marathon, 10 km hardlopen kan afleggen.

Opmerkingen bij het trainingsschema voor de halve marathon:

Maandag en vrijdag: De meeste maandagen en vrijdag zijn rust dagen. Rust is belangrijk om goed te herstellen, sla dus geen rust dagen over. Je spieren herstellen in deze rustdagen. Als je dus geen rust neem zie je weinig effect en wordt je niet beter van de trainingen.

Dinsdag, donderdag en zaterdag: Na dat je hebt warmgelopen ren je op een comfortabel tempo de aangegeven kilometers. Denk erom dat je na het rennen ook weer een cooling-down doet en goed rekt en strekt na het rennen.

Elke week wordt de afstand vergroot met een hele kilometer. Als je een bepaalde route loopt en je weet de afstand niet kun je er voor kiezen een kilometer teller aan te schaffen maar je kunt ook met de auto de route rijden en kijken hoeveel kilometer de route telt. De handigste optie is ook om gebruik te maken van de verschillende applicaties voor hardlopen die er zijn voor de verschillende mobiele smartphones, zoals bijvoorbeeld Endomondo of runkeeper en zo zijn er nog veel meer. Deze applicaties maken namelijk gebruik van gps.

Woensdag: Moet er een crosstraining activiteit (CT) worden uitgevoerd (fietsen, zwemmen, bij de fitness op de crosstrainer). Deze activiteiten moeten 30 a 40 minuten worden volgehouden. Als je een pijnlijk of erg vermoeiend gevoel hebt neem dan een rustdag.

Zondag: Dit is een dag waarmee je op een actieve wijze herstelt (AH,actief herstel). Neem de aangegeven afstand en loop op een relaxte snelheid, stevig wandelen mag ook. De actieve rustdag zorgt ervoor dat je spieren weer los worden en je lichaam weer hersteld.

Extra: Als je een keer een dag niet kunt mag een rust dag voor een ren dag worden gewisseld echter voor het beste effect is het handigst om aan het trainingsschema te houden.

De trainingschema voor de halve marathon

Week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag
1 Rust 3 km Rust 4 km Rust 5 km 3km AH
2 Rust 3 km Rust 4 km CT of Rust 5km 4km AH
3 Rust 3km CT 5km Rust 8km 3km AH
4 Rust 5km CT 6km Rust 10km 5km AH
5 Rust 5km CT 5km Rust 12km 5km AH
6 Rust 6km CT 6km Rust 14km 5km AH
7 Rust 6km Rust 6km CT 15km 5km AH
8 Rust 6km CT 5km Rust 16km 5km AH
9 Rust 8km CT 6km Rust 17km Rust
10 5km AH 5km Rust 5km CT 18km 5 km AH
11 Rust CT Rust 5km CT 8km 5km AH
12 Rust 3km 20 minuten Rust 20 minuten Halve Marathon Rust Dag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.