Waar moeten goede hardloopschoenen aan voldoen?

Om te werken aan je eigen conditie en fitheid, kiezen veel mensen ervoor om te beginnen met hardlopen. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Een kort rondje op een laag tempo of trainen voor een halve marathon, hardlopen is voor iedereen anders. Wat voor iedereen gelijk is, is de noodzaak om op goede schoenen te lopen. Lopen op slechte schoenen is niet alleen oncomfortabel, het vergroot ook de kans om een blessure op te lopen tijdens het hardlopen. Maar wat is nu precies een goede hardloopschoen? Wij zetten een aantal punten op een rij, waar een goede hardloopschoen aan moet voldoen. 

Demping geven

Tijdens het hardlopen wordt er veel gevraagd van je voeten. Elke stap die je zet komt je hele lichaamsgewicht op je voet terecht, waardoor de demping van de schoen erg belangrijk is. Goede demping in een schoen zorgt door voor comfort tijdens het lopen, omdat je tijdens het lopen minder last hebt van (de onderkant van) je voet. Bovendien zorgt een goede demping voor een kleiner risico op blessures, omdat de demping er voor zorgt dat je hele lichaam minder zwaar belast wordt. De dikte en het materiaal van de zool zorgt voor de mate van demping in jouw hardloopschoen. Een voorbeeld van hardloopschoenen met goede demping zijn deze Hoka One One carbon x schoenen

Passen bij jouw pronatie

Pronatie is een woord waar de gemiddelde sporter nog niet of nauwelijks van gehoord heeft. De pronatie staat voor de stand van je voet. De meeste hebben een neutrale pronatie, wat inhoudt dat je met je voeten naar naar binnen of buiten loopt. Loop je met je voeten wat naar binnen, dan spreekt met over overpronatie. Loop je wat naar buiten met je voeten, dan is dat onderpronatie. De stand van je voet kan invloed hebben op je manier van hardlopen, waardoor er speciale schoenen zijn die hierbij kunnen helpen als je naar binnen of buiten loopt. Laat je voeten dus goed meten door een specialist, om te bepalen of jij dit soort schoenen nodig hebt. 

Comfortabel lopen

Een schoen heeft een belangrijke functie in het voorkomen van blessures, maar moet er ook voor zorgen dat jij comfortabel kunt lopen. Met andere woorden, de schoen moet goed om je voet passen, waardoor je tijdens het lopen niet het gevoel hebt dat de schoen te los of te vast zit. Elke voet is anders, maar ook elk merk hardloopschoenen is anders. Bij een brede voet past de ene schoen beter dan de andere, terwijl een ander merk weer beter past bij een ander type voet. Zorg ervoor dat je je merkvoorkeur dan ook even uitschakelt, en gaat zoeken naar de beste schoenen voor jouw voeten. Heb je hier hulp bij nodig, dan raden we je aan om je voeten te laten meten in een speciaalzaak voor hardlopers. 

Je schoenen kunnen enorm bijdragen aan het plezier in het hardlopen. Goede schoenen zorgen niet alleen voor een lagere kans op blessures, het geeft je vooral veel comfort en plezier bij het lopen van jouw rondjes. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.