Knieblessure

Het is vaak op de radio of tv te horen; een voetballer heeft een knieblessure opgelopen en is voor minimaal 6 maanden uit de running. Het komt vaak voor dat de voorste kruisband wordt afgescheurd, waarna een operatie noodzakelijk is. Dit wordt gevolgd door een zeer lange revalidatie. De operatie, waarbij de (voorste) kruisband wordt vervangen, ze zogenaamde kruisbandplastiek, wordt steeds vaker toegepast. De operatie wordt vooral veel uitgevoerd bij jonge, actieve sporters.

De knie wordt behalve door het kapsel ook door 4 kniebanden op zijn plaats gehouden, dit zorgt voor stabiliteit in de knie. Deze banden bestaan uit de binnenband, de buitenband en de voorste- en achterste kruisband. Vooral de voorste kruisband is van belang bij sporten waarbij veel gedraaid moet worden, zoals voetbal, basketbal, handbal, etc., De voorste kruisband bevindt zich midden in de knie en verbindt het bovenbeen met het onderbeen. Wanneer je je ernstig verdraaid of verstapt kan er zoveel spanning op de voorste kruisband komen dat deze (af)scheurt. Het komt veel voor dat het in eerste instantie niet wordt herkend. De manier waarop er door de knie wordt gegaan, kan al wijzen op een op het scheuren van de kruisband. Andere (evidente) aanwijzingen zijn het voelen of horen van een knap. Als de knie snel dik wordt kan dit ook een indicatie zijn voor een scheuring. Ondanks dat er wel degelijk iets stuk gaat voelen veel mensen geen pijn. Het geen wat vaak pijn doet is het bijkomend letsel zoals een scheur in de binnenband of de meniscus.

Knieblessure kruisband en tieners

Bij tieners wil het voorkomen dat op het punt waar de kruisband is aangehecht deze met band en al er uit getrokken wordt. Dit kan dan d.m.v. worden vastgezet. Helaas is de kruisband vaak doormidden gescheurd. In het verleden werd deze dan aan elkaar gehecht, maar tegenwoordig ziet men daar vanaf, omdat de vezels vaak niet aan elkaar groeien.  In enkele landen wordt er na het oplopen van het trauma direct een nieuwe kruisband in de knie gemaakt.

Knieblessures en opereren

Het blijkt dat te snel opereren de kans op succes vermindert. In Nederland wacht men daarom vaak eerst een paar weken tot dat de knie wat rustiger is geworden. Wanneer de kruisband eenmaal geheel of gedeeltelijk gescheurd is, zal er altijd een speling in de knie blijven. Het is niet te voorspellen of deze speling voor overlast zal gaan zorgen. Dit is mede afhankelijk van de belasting die op de knie komt te staan. Het gevaar bestaat dat wanneer er weer door de knie wordt gegaan ook andere delen in de knie worden beschadigd. Lang niet alle (af)gescheurde kruisbanden vereisen een operatie. Mensen die een niet al te grote belasting op hun knie hebben redden het vaak zonder een optimale kruisband. Een oplossing hiervoor kan een kniebrace zijn.

Vooral jonge sporters zullen een nieuwe kruisband nodig hebben als ze hun sport willen voortzetten. Natuurlijk zijn er ook mensen die in het dagelijks leven regelmatig door hun knie zakken vanwege een beschadigde kruisband. De keuze tussen wel of geen operatie wordt gemakkelijker wanneer je voortdurend door je knie gaat. Het wordt dan als noodzakelijk gezien, daar waar het bij mensen met weinig tot geen klachten meer als preventief wordt beschouwd.  Indien u van plan bent u te laten opereren, laat u dan goed informeren door de orthopeed en de fysio. De operatie neemt slechts anderhalf uur in beslag, daar waar de revalidatie zo’n 9 maand duurt. Het doorzettingsvermogen zal hierbij flink op de proef worden gesteld. (1 uur)

Knieblessure, operatie en zorgverzekering

Als je geopereerd moet worden aan je knie in verband met je knieblessure, dan is goed om even je zorgverzekering te bekijken welke kosten allemaal vergoed worden. Mag je bijvoorbeeld zelf een ziekenhuis en/of behandelaar uitzoeken of moet je naar aangewezen ziekenhuizen/behandelaars van de zorgverzekering. Er zit natuurlijk altijd wel in verschil in kwaliteit. In Nederland is de gezondheidszorg op zo’n hoog niveau dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Word je in het nieuwe jaar geopereerd, dan kan het dus best slim zijn om een andere zorgverzekering te kiezen die in verband met je knieblessure beter aansluit. Je kunt dan ook je eigen risico te verlagen als dat mogelijk is. Overstappen kan dan een goede oplossing zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.