Wat is kinesiotape?

kinesiotape
Iedereen met affiniteit voor sport kent het wel. Topsporters op televisie die met felgekleurde tapes over het veld bewegen. Iedereen met affiniteit voor sport kent kinesiotape of medical tape. Misschien heb je zelf vaker een behandeling van jouw fysiotherapeut gehad die gebruikt maakte van kinesiotape. Kinesiotape wordt ook wel kinesiologie tape of medical tape genoemd.

Maar wat is het eigenlijk? En wat is het effect van de behandeling met kinesiotape? Verhelpt kinesiotape de klachten daadwerkelijk? En spelen de kleuren een rol van betekenis? En wat als ik het zelf koop, hoe kan ik de kwaliteit van de tape controleren? Dit zijn veel voorkomende vragen die worden gesteld bij kinesiotape.

Waar komt het vandaan?

De behandel methode gaat al terug naar de jaren 70. Kenzo Kase, een Japanse chiropractor en kinesioloog, bedacht de behandel methode met kinesiotape. Spieractiviteit en bewegen achtte hij van essentieel belang voor de gezondheid van de mens. De techniek van kinesiotaping is met de gedachte ontwikkelt om gebruik te maken van de natuurlijk herstelprocessen van het lichaam. De kinesiotape zou er voor zorgen dat het zenuwsysteem en het algemene circulatiesysteem geactiveerd wordt, zodat het herstel van de pezen en spieren wordt bevorderd.

Wat is kinesiotape?

Kinesiotape is niet zoals de starre, witte sporttape. De kinesiotape is gemaakt van dicht op elkaar geweven (net als de huid) elastische katoen en komt in allerlei verschillende kleuren. De kinesiotape is tot 130-140% rekbaar ten opzichte van de oorspronkelijke lengte. De kinesiotape beschikt over een polyacrylaat lijmlaag. Deze lijmlaag is minder agressief voor de huid als de zinkoxide lijmlaag waarover de witte sporttape beschikt. De lijmlaag is duurzaam en afhankelijk van de kwaliteit zeer waterproof. Een kwalitatief goede kinesiotape zal ook blijven zitten tijdens intensief bewegen, zweten en zwemmen. Het is van essentieel belang dat de kinesiotape langer op de huid gedragen wordt om een maximaal effect van de behandel methode te realiseren.

Wat is het effect van kinesiotape?

Er zijn verschillende behandeltechnieken om de kinesiotape op de huid aan te brengen. Men maakt gebruik van spier-, ligament en mobiliserende technieken. Na het aanbrengen van de kinesiotape wordt de huid iets opgetild waardoor de bloedcicurlatie rondom het aangedane gebied wordt verbeterd, de druk wordt verlaagd en de pijn wordt verminderd.  De kinesiotape dient een langere draagperiode te hebben, waardoor optimaal gebruik gemaakt wordt van het principe ´´24-uurs behandeling´´. Doordat de kinesiotape 24-uur doorlopend werkt, zal het herstel aanzienlijk worden bevorderd.

Tevens zal de kinesiotape de functie en houding verbeteren. Door de aangebrachte kinesiotape krijgt de hersenen informatie, waardoor automatisch de stand van het gewricht wordt aangepast. De behandelmethode met kinesiotape zal er op den duur voor zorgen dat de houding wordt verbeterd en de klachten aanzienlijk verminderd wordt.

Kortom, kinesiotape zorgt voor een verbetering van de bloedcirculatie, voert vocht af, ondersteunt en corrigeert de houding en stimuleert het herstel.

Kleurentherapie?

Behalve de helende krachten van kinesiotape op zich, wordt in Japan veel gebruik gemaakt van kleurentherapie. Het zou een psychologisch voordeel op leveren. De oorspronkelijk kleuren waren rood en blauw. De blauwe tape zou gebruikt worden tegen ontstekingen en rood voor bevordering van de bloedcirculatie. Tegenwoordig zie je alle kleuren van de regenboog en kun je concluderen dat het niet uitmaakt welke kleur gebruikt wordt. Zeker in de westerse wereld niet, waar niet vastgehouden wordt aan de kleurentherapie.

Het is tegenwoordig zelfs zo dat de kinesiotape, tijdens officiële wedstrijden, qua kleur verplicht aangepast moet worden aan de kleuren van het tenue.

Waar moet ik op letten als ik kinesiotape koop?

Let vooral op de dichtheid van het geweven elastische katoen. De kwaliteit van het katoen is van essentieel belang voor het draagcomfort en hoe goed deze bestand is tegen vervorming. Kwalitatief goede kinesio tape is gemaakt van hele fijne organische katoenen vezels. Daarentegen maakt kwalitatief minder goede kinesiotape gebruik van dikke katoenen vezels.

De kwaliteit van de kinesiotape is makkelijk te controleren. Door de kinesiotape in de breedte en lengte uit elkaar te trekken ontstaan er ruimtes tussen de geweven katoenen vezels.  Hoe hoger de dichtheid, hoe beter de kwaliteit van de kinesiotape.

Tevens moet de kinesiotape een goede, krachtige lijmlaag te hebben. Voor een maximaal effect op de behandeling dient de kinesiotape over een langere periode gedragen te worden. Een kwalitatief, goede kinesiotape mag niet loslaten tijdens intensief bewegen, zweten en zwemmen.

Bekende merken van kinesiotape zijn onder andere Kinesio Tex, Nasara kinesiologie tape, K-active en EasyTape.

2 gedachten over “Wat is kinesiotape?

 • 9 september 2019 om 10:53
  Permalink

  Ik ben met een oorspronkelijk uit Zwitserland stammende kleurentherapie van mijn whiplash afgeholpen. Opmerkelijk was ook, dat er niet zoveel behandelsessies aan te pas kwamen. En dan te bedenken dat ik er twee jaar mee heb gelopen.

  Beantwoorden
  • 23 april 2020 om 10:23
   Permalink

   Beste Natalie,

   Zou je me daarover iets meer kunnen vertellen?

   Vriendelijke groet,
   Jasper

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.