Alles over personal training

Personal training is een groeiende trend en niet zonder reden. Deze training wordt gegeven door iemand die hiervoor opgeleid is en over de nodige kennis van zaken beschikt om je te helpen je doelen te bereiken. 

Opleiding

Om als personal trainer aan de slag te kunnen moet je eerst een opleiding doen. In Nederland zijn hier diverse opties voor. Een trainer kan de bevoegdheid halen op de MBO- en HBO-opleiding voor sportdocenten, maar er zijn ook speciale cursussen. Hierbij kan gekozen worden voor het volgen van alleen de basiscursus of deze desgewenst aanvullen met de module voeding en leefstijl of ook nog een medische module. 

Competenties

Om personal training te mogen geven moet iemand een aantal competenties hebben. Die worden geleerd tijdens de opleiding tot personal trainer. 

  • Zo moet er voldoende kennis zijn van het menselijk lichaam, trainingsvormen en het opstellen van een veilig en effectief trainingsplan. 
  • Daarnaast moet een personal trainer weten hoe hij de klant kan motiveren, enthousiastmeren en de trainingen aan moet passen op basis van de feedback die gegeven wordt. 
  • Indien de personal trainer ook een aanvullende module heeft afgerond kan hij of zij de klanten ook begeleiden op het gebied van voeding, leefstijl en bij medische problemen. 

Mogelijkheden

Er zijn wat betreft personal training eigenlijk eindeloze mogelijkheden. Sommige personal trainers zijn aan een sportschool of aan een fitnesscentrum verbonden. Andere werken zelfstandig, maar geven wel trainingen bij een sportschool. 

Je kunt kun je ook buiten trainen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hardlooptrainingen, maar ook aan bootcamp oefeningen of in een speciale beweegtuin. Tot slot kun je thuis met een trainer aan de slag, eventueel via online begeleiding met behulp van een camera zodat de personal trainer en de klant elkaar kunnen zien. 

Behoefte

Voordat je dus een personal trainer benadert is het van belang om te bedenken op welk gebied jij begeleiding nodig hebt. Als je wilt gaan sporten omdat je een paar kilo kwijt wilt kan iedere trainer je begeleiden. 

Als je echter graag ook hulp wilt op het gebied van voeding of leefstijl zul je een personal trainer moeten zoeken die daarvoor is opgeleid. Datzelfde geldt als je lichamelijke of medische problemen hebt. Alleen op die manier kun je een personal trainer vinden die je kan helpen om je doelen op een veilige en effectieve manier te bereiken. 

Conclusie

Als je kiest voor personal training is het dus belangrijk om vooraf na te denken waar je bij begeleid wilt worden en wat je doelen zijn. Met deze informatie kun je vervolgens een personal trainer aan huis zoeken die de relevante opleiding en ervaring heeft. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.