Vitamine door buiten te lopen

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Met name in de donkere wintermaanden is zonlicht schaarser waardoor de aanmaak beperkt wordt. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding op te nemen. Het is vooral belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. vitamine D speelt verder een rol bij een goede spierwerking en het immuunsysteem. 

De zon
Vitamine krijgen we van zonlicht. De grootste hoeveelheid vitamine D wordt in de zomer in de huid aangemaakt. Ook in bepaalde voeding komt vitamine D voor zoals in vette vis (lees: haring en makreel), en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. 

Vitamine D-spiegel
Voor jonge kinderen, ouderen, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen. Ook bij veganisten en vegetariƫrs komt een tekort relatief veel voor. Een lage vitamine D-spiegel komt ook met name bij ouderen voor die verblijven in een zorginstelling. Van een tekort is sprake als er een concentratie is onder de 12 ng per millimeter. Het kan ontdekt worden door een bloedonderzoek. Fanatieke sporters hebben vooral baat bij vitamine D. Het bevordert namelijk het herstel van spieren na een zware inspanning.

Voldoende naar buiten
Een tekort leidt tot een scala van klachten zoals vermoeidheid, lusteloosheid en een tekort aan energie. Het regelmatig buiten zijn voorkomt een tekort aan opname. Het is eigenlijk voldoende om per dag minimaal 30 minuten in de buitenlucht te zijn bij voorkeur tussen 11.00 en 15.00 uur. Een supplement vegan vitamine d3 supplement kan het tekort verminderen. Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld voor vitamine D. Wel is bepaald dat supplementen maximaal 25 milligram vitamine D mogen bevatten. De supplementen vegan vitamine d3 zijn er in verschillende vormen; druppels, tabletten en capsules.

Vitamine D heeft een positief effect op het immuunsysteem en kan het risico op corona verminderen. Pril wetenschappelijk onderzoek geeft dit aan en ziet ook dat vitamine D de gevolgen van corona mogelijk kunnen beperken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.