Meer uit je bokstraining halen? Zo boks je dat voor elkaar!

Iedere bokser weet het, maar lang niet iedereen doet het: een goede warming up voordat je gaat trainen. De warming up zorgt er niet alleen voor dat je later beter presteert, het voorkomt ook nog eens blessures en helpt tegen spierpijn. Spieren die niet goed opgewarmd zijn namelijk stijf, kunnen minder kracht leveren en raken sneller overbelast. In het ergste geval kan een spier zelfs scheuren. Het belangrijkste deel van je bokstraining gebeurt dus eigenlijk al vóórdat je je bokshandschoenen aantrekt! 

Wat doet de warming up precies? 

De naam zegt het al: tijdens de warming up warm je letterlijk op voordat je aan je training begint. Doordat je lichaamstemperatuur omhoog gaat kan het stofje hemoglobine beter zijn werk doen. Hemoglobine zorgt ervoor dat er zuurstof bij je spieren komt. Als je goed opgewarmd bent krijgen je spieren dus meer zuurstof, waardoor je minder snel verzuurt. Daarnaast gaat de weerstand in je spieren omlaag. Hierdoor verbruik je minder energie en kan je sneller reageren op de moves van je tegenstander! 

De algemene en specifieke warming up

Een goede warming up bestaat uit zowel algemene als specifieke warming up oefeningen. De algemene oefeningen zijn erop gericht om je hele lichaam op te warmen. Deze oefeningen zijn niet gericht op het boksen zelf maar zorgen ervoor dat je grote spiergroepen losser worden en dat je lichaamstemperatuur stijgt. Denk bij de algemene warming up aan: en rondje hardlopen, schouders losdraaien, knieën opheffen en cirkels draaien met je heupen. 

Specifieke warming up oefeningen voor boksen 

Als je spieren een beetje opgewarmd zijn kan je verder met de specifieke warming up voor het boksen. Warming up oefeningen die goed zijn voor het boksen zijn onder andere: touwtjespringen, jumping jacks, schaduwboksen en trappen en stoten tegen een bokszak of bokspads.

Hoelang een warming up hoort te duren hangt af van verschillende factoren. Als je nog niet zo lang bokst dan hoef je niet een hele uitgebreide warming up te doen voor je aan je bokstraining begint. Zo’n 7 tot 10 minuten is voor beginnende boksers over het algemeen voldoende. Boks je al langer en staat er een intensieve bokstraining op de planning? Dan zal de warming up een stuk langer duren. Als je bokst bij een boksschool dan zal de trainer voor een geschikte warming up zorgen. Zo weet je zeker dat jij straks topfit de boksring instapt!   
Wist je trouwens dat boksen een sport is dat ook aangeraden wordt voor Parkinson patiënten? Meer hierover op VerderMetParkinson.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.